Blog 1: Helmen

Skihelmen

Bij Kienhuis Wintersport zijn wij blij om te zien dat skihelmen steeds vaker gedragen worden tijdens de wintersport. Wij adviseren u ALTIJD een helm op te zetten als u gaat skiën of snowboarden.
Hoe goed of ervaren je ook bent op de piste, met een skihelm of snowboardhelm wordt de kans op impact bij een botsing beperkt en hoofd- en hersenletsel geminimaliseerd. We vergeten vaak dat we op een mooie dag al snelheden van 50 kilometer per uur of meer bereiken tijdens afdaling.
Een helm tijdens je wintersport is gewoon functioneel en stoer!

Tegenwoordig zijn skihelmen een stuk comfortabeler geworden dan vroeger. Dit komt onder andere door lichter materialen, regelbare ventilatiesystemen, zachtere voeringen en verstelbare pasvormen. Hierdoor merkt u vaak niet eens meer dat u een helm draagt.

Een helm is onderdeel van je outfit. Er is veel keus in modellen en kleuren. Een helm is niet alleen voor bescherming maar ook nog eens lekker warm. En mocht je het juist snel te warm hebben dan zijn er modellen genoeg met (regelbare) ventilatie.

 

Hoe kies ik een helm?

Het antwoord op die vraag hangt van een aantal factoren af. Omtrek van je schedel. Model van je schedel. Mate van gewenste ventilatie. Budget. Uiterlijk van de helm.

Met de omtrek van je schedel heb je een idee van de maat van de helm die je nodig hebt, maar de pasvorm is het belangrijkste.
De pasvorm is verschillend, er zijn helmen met een ronde pasvorm, ovale pasvorm, diepe schaal of minder diepe schaal.

De helm moet/mag niet te los maar ook niet te straks zitten. Een knellend gevoel, jeuk of zelfs hoofdpijn kunnen gevolgen zijn van niet de juiste pasvorm. Pas altijd je helm in combinatie met je skibril. Zorg dat ze beiden goed aansluiten. Pas ook de helm, zonder het bandje onder je kin vast te maken. Kun jij je hoofdschudden en voorover buigen zonder dat de helm van je hoofd valt? Voelt de helm comfortabel en niet te strak aan? Dan heb jij de helm van je keuze en een optimale fit en bescherming voor je wintersportvakantie.
Graag geven we nog een tip: ‘helm van je keuze  gevonden’? Kom dan langs in onze winkel en neem de tijd bij het passen van je helm. Neem ook altijd je skibril mee om te kijken of deze goed aansluit bij de helm van je keuze.

Dan zijn er ook nog verschillende typen en modellen qua constructie. Hieronder staan de verschillende constructies uitgelegd. Met de voor- en nadelen ervan. Om je te helpen bij je keuze.

 

Je kunt kiezen uit helmen met een IN-MOLD, HARDSHELL of HYBRID constructie. Ook zijn er nog Multi Impact of MIPS/SPIN systemen

IN-MOLD

In-mold skihelmen zijn qua constructie eenvoudig om te maken en veelal qua prijs ook erg aantrekkelijk. Het schuim wordt onder hogedruk tegen de buitenschaal van de helm gespoten om zo de pasvorm en bescherming te realiseren van de helm. Deze helmen zijn licht van gewicht, vangen prima schokken op bij valpartijen maar zijn slecht bestand tegen het binnendringen van scherpe voorwerpen. Een minder goede keuze voor echte waaghalzen of freeriders.

HARD-SHELL

Een Hard-shell helm bestaat uit twee losse lagen. De zachtere schuimlaag is in tegenstelling tot In-mold helmen los aangebracht in de harde schaal. Hard-shell helmen bieden door deze constructie meer bescherming tegen het binnendringen van scherpe voorwerpen. Ook zijn Hard-shell helmen zijn iets zwaarder dan in-mold, maar wel weer duurzamer in gebruik. Hard-shell skihelmen worden vaak gebruikt door de offpiste skiërs en snowboarders.

HYBRIDE

Hybride skihelmen zijn een mix van de in-mold en hard-shell helmen. Op de plaatsen waar comfort het meest belangrijk is wordt in-mold technologie gebruikt terwijl op de plekken waar optimale bescherming noodzakelijk is, wordt hard-shell technologie gebruikt. Hybride helmen zijn comfortabeler dan hard-shell helmen en veiliger dan in-mold helmen. Deze helmen bieden de beste bescherming waar je het nodig hebt, en blijven, door het lichte gewicht, zeer comfortabel om te dragen en hebben daarnaast veelal optimale ventilatie voorzieningen, die regelbaar zijn. Bij Kienhuis Wintersport is dit type helm bij velen favoriet                                   

 

Vizier helmen

Een trend die zich doorzet binnen de wintersport en veelal onder de skiërs zijn de vizier helmen. Inmiddels bestaan er veel skihelmen met een vizier. Deze helmen zijn vaak hard-shell of hybride qua constructie en al dan niet voorzien van de MIPS technologie. Een helm met vizier heeft verschillende voordelen, namelijk dat je geen losse skibril hoeft mee te nemen naar de piste en je vizier beslaat minder snel door een betere stroming van lucht. Ook heeft een skihelm met vizier een breder gezichtsveld vanwege het grotere oppervlakte. Voor brildragers kan een vizierhelm ook uitkomst bieden, het vizier aan de helm valt veelal over een gewone bril heen en door de ventilatie zal de bril achter het vizier niet of nauwelijks beslaan.

Multi-impact

Meer dan één keer op wintersport? Ga je veel off-piste en houd je van een beetje uitdaging, dan kan een Multi Impact skihelm je keuze zijn. Deze skihelmen zijn zo gemaakt dat ze meerdere kleine stoten kunnen opvangen. Denk aan laaghangende takken en meerdere kleine valpartijen. Controleer je helm bij een val altijd op schade! Sterker nog controleer dagelijks je helm op beschadigingen is ons advies!

 

MIPS/SPIN

MIPS en SPIN (van POC) zijn beide technologien die de rotatie-beweging van het hoofd bij impact (val of botsing) opvangen. Zo bieden deze systemen extra beschermng tegen eventuele gevolgschade. Diverse merken hebben modellen waar het Multi-directional Impact Protection System (MIPS) in verwerkt is. Dit soort skihelmen zijn met name voor de snelheidsduivels en gevorderden, echter kies je voor optimale veiligheid dan kies je voor helm met een MIPS-systeem. Het SPIN-systeem is een vergelijkbare techniek maar dan van het merk POC.

 

Wanneer moet je je ski of snowboardhelm vervangen?

De skihelm is zo gemaakt dat het een klap kan opvangen en je hoofd beschermt bij een val of botsing. Het polystyreen (piepschuim) deukt in en veert niet meer terug. Daarom moet een skihelm na een botsing vervangen worden.

Het materiaal van een skihelm is gevoelig voor warmte, uv-straling en chemische middelen. Laat je zonnebrand goed intrekken voor je je helm op zet. En bewaar je helm het liefst op een koele plek uit de zon. In verband met materiaalmoeheid wordt geadviseerd een helm uiterlijk elke vijf jaar te vervangen.

Uitgebreidere informatie over het waarom en wanneer vervangen van je helm is hier te lezen.

 

Welke ski of snowboardhelm ga je kopen?

Snel een ski- of snowboardhelm aanschaffen is dus niet verstandig. Niemand is gelijk en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en budget. Des te belangrijker is het om je goed te laten voorlichten, vooral goed te passen in de speciaalzaak. Bij Kienhuis Wintersport hebben we een ruim assortiment aan helmen en vakkundig personeel die je graag verder helpt met je keuze.